Иван Аржентински и говорителят на НАП Росен Бъчваров гостуваха в предаването „Плюс-Минус” по NOVA

Posted on

„Наредба 18” поставя редица проблеми пред българския бизнес. Това не е поредната смяна на касови апарати. Даже това е дребен въпрос спрямо това, което може да предизвикат проблемите със софтуера, с електронния бизнес и с всички фирми, които имат по-сложни бизнес процеси. Това каза IT експертът Иван Аржентински в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Въвеждат се толкова тежки регулации, че на практика белият бизнес е в силно затруднена ситуация да ги приложи. На практика това е излишна свръхрегулация”, беше категоричен той.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че регулацията е необходима.

“Всяка година, около половин милиард лева изтичат под формата на неплатени данъци. Въпросът е къде е точно балансът между свръхрегулацията и минималните изисквания. Точно затова срокът беше удължен, за да може процесите да бъдат изяснени и правилата да бъдат спазвани, защото неплащането на данъци не е отговор”, каза той и добави, че новите изискванията не са проблем за малкия бизнес.

„Истината е, че промени в бизнес модела са необходими и ако те се правят консенсусно с разумни законови промени в край на краищата ще бъде постигнат желания ефект”, добави той.

Бъчваров уточни, че има три важни срока за въвеждането в изпълнение на наредбата. До края на март месец всяка компания, която има регистрация по ДДС и неизползва въпросния софтуер трябва да си подменят касовите апарати. До края на март трябва да се сменят и физическите касови устройства, а до края на септември месец всеки, който ползва и софтуер, управляващ касов апарат или фискален принтер вече има възможност да промени този софтуер.

Целия разговор вижте във видеото>>

Tags: , , , , , , ,