Иван Аржентински коментира последните промени в Наредба-Н18 в ефира на Bloomberg TV

Posted on

Последните промени, които бяха въведени в Наредба Н-18, облекчават отчитането на продажбите за отделни фирми. За съжаление броят им не е голям, а измененията не са съществени. Това каза Иван Аржентински, член на БАИТ, управляващ съдружник на ERP.BG, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Има няколко неща, които не се промениха в сърцевината на наредбата”, коментира Аржентински.

Сред тях той посочи т.нар. изискване за липса на дублираща функционалност, като поясни, че това означава, че настоящите системи на компаниите трябва да бъдат или лицензирани, или сменени изцяло.

“Системи, които дълги години са работили добре, сега няма да бъдат лицензирани. Това на практика е шок за фирмите”.

Според госта друг недостатък на изискванията в наредбата е невъзможността за тестова среда и тестов режим.

“Липсата на тестов режим създава рискове от спиране на реален бизнес… Обичайно внедряването и настройването на нова версия отнемат много време. Нормално е една фирма да има тестова среда”.

“Според последните промени в наредбата крайният срок за фирмите, които използват софтуер за управление на продажбите, се измества на 31 януари. Този за електронните магазини вече е 31 март”, посочи Аржентински.

Той добави, че времето за прилагането на изискванията варира от няколко седмици до месеци в зависимост от фирмата и това до каква степен ще трябва да се променят процесите в нея.

Според него трудности може да се появят и със спазването на новите крайни срокове.

Вижте цялото интервю в сайта на Bloomberg TV Bulgaria>>